Musthaves

Mijn ervaring: Urban Iki fietsstoeltje voor- en achterzitje

Urban Iki ervaring Bincho Black & Kurumi Brown

Mijn ervaring: Urban Iki fietsstoeltje

Update 12 november 2018: Na een jaar de stoeltjes in gebruik te hebben, ben ik nog steeds super enthousiast. De stoeltjes zijn duurzaam en blijven mooi. Beide kinderen zitten er graag in en zelfs mijn dochter van inmiddels vijf past nog steeds in het achterzitje (en ze is vrij lang voor haar leeftijd). Kortom, het enthousiasme in onderstaande review sta ik nog steeds volledig achter. En oh ja, het kritiekpuntje over de voet riempjes is inmiddels ook verleden tijd, na wat oefening en gebruik zijn de riempjes soepel en makkelijk door te halen met één hand. Veel leesplezier! 🙂

In maart ging ik langzaam eens op zoek naar twee fietszitjes. Eén voor mijn dochter van 3,5 en één voor mijn zoon van 15 maanden. En ik kwam er maar niet echt uit. Yepp hoorde ik goede dingen over, maar het kon me niet overtuigen. Met mijn dochter hebben we als voorzitje jaren geleden de Bobike City gehad, beviel ons goed overigens maar ik wilde ook wel weer eens wat nieuws. Voor wie het niet weet, ik ben gek op nieuwe dingen. Bij alle 3 de kinderen heb ik dan ook een volledig nieuwe uitzet aangeschaft. Kan ik echt zo van genieten.

Urban Iki

Maar dat terzijde. Uiteindelijk kwam ik op een website de Urban Iki fietszitjes tegen. Een samenwerking tussen de Japanse familie Kimura, marktleider op fietsgebied in Japan (Japan is ook een echt fietsland) en Nederlandse ontwerpers. Het strakke (Nederlandse) design beviel me gelijk en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En hoe meer ik erover las en keek naar de foto’s die er waren, hoe gekker ik werd op dit stoeltje. Echter, ik moest tot half april wachten voor de eerste levering. En ja, dat heb ik gedaan! En ik ben zodra het in de winkel lag in mijn buurt, direct geweest en heb een voorzitje en achterzitje aangeschaft. In eerste instantie wilde ik de Antake Mint Blue kleur (deze was al uitverkocht bij de fietsenhandel, er was dus iemand nog sneller dan ik!) maar toen ik het zitje live zag hebben we gekozen voor Bincho Black en Kurumi Brown. Het leuke eraan is, is dat je de bruine elementen zoals de kleine zitting, riempjes voor de voetjes en de schouderkussentjes nog kunt wijzigen in een ander kleurtje. Daar koop je gewoon een losse styling set voor. Bijvoorbeeld in Sakura Pink, Shinju White of Antake Mint Blue.

Inmiddels hebben we het zitje twee weken in gebruik en we geven je graag onze ervaringen, zodat jij alle opties kunt overwegen.

Urban Iki ervaring onderweg op de fiets

Design

Het design van de Iki vind ik echt heel mooi. Simpel, maar met kleine details en allen met een betekenis. De kleuren zijn bijvoorbeeld gebaseerd op verschillende accenten uit de Japanse natuur. En op de achterkant van de zitjes zit een Japans golfpatroon. De filosofie daarachter is dat het pieken van geluk brengt.

Gebruik

Aansluiten

Het aansluiten was simpel met de instructies op Youtube. Urban Iki heeft overal over nagedacht en dus ook handige instructiefilmpjes gemaakt. Alles om het ons als ouders makkelijker te maken.  Alleen het installeren van het achterzitje ging wat stroever. Hij klikte er niet goed in, waarna we de boel wat losser hebben geschroefd. Dat hielp. Handig ook dat je bij het achterzitje een slotje krijgt om het zitje te beschermen tegen diefstal. Bij het voorzitje zit dit niet. Terwijl dit naar mijn idee ook makkelijk los te koppelen (dus te stelen) is.

Fietsen

Het installeren van de kinderen in de riempjes is goed te doen. De sluiting heeft een veilige vijfpuntsgordel en is makkelijk open en dicht te klikken.

Enig minpuntje dat ik in het gebruik kan noemen zijn de riempjes bij de voetjes. De riempjes druk je eigenlijk tussen de gleufjes en dan moet je ze omlaag trekken zodat ze precies op de juiste hoogte gesteld kunnen worden. Dit gaat ietwat stroef en vergt wat oefening. Ik trek namelijk de riempjes gauw los.

Urban Iki ervaring met voetriempjes

Het verstellen van de hoogte van de voetjes is wel erg simpel. Gewoon met een simpele clip die je omhoog of omlaag doet.

De kinderen hebben het prima naar hun zin in het zitje. Ze zitten goed en stevig in de zitjes. En ondanks dat mijn dochter wat groter is past ze goed in het achterzitje.

Zonnescherm

Nog een fijn voordeel vind ik de zonnescherm. Deze heeft een lichte verkleuring zoals bij een zonnebril en het biedt daarom enige bescherming tegen felle zonnestralen.

De Prijs

En het allerfijnste? Dat is toch écht wel de prijs! Een voorzitje heb je al voor rond de € 55,00 en een achterzitje voor € 65,00.

Bekijk hier de diverse fietsstoeltjes van Urban Iki.

Dit is geen gesponsord artikel. Het blog heb ik geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over Urban Iki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *