Musthaves

Badcape, omslagdoek, wikkeldoek, wrapper: welke kiezen & waarom nodig?

Badcape, omslagdoek…. Weet jij het nog?

Je kent het vast wel, als (aanstaande) mama ben je op zoek naar een badcape, want: staat op uitzetlijst. Maar een kleine speurtocht op het internet leidt je van het ene op andere dwaalspoor. Je komt niet alleen een badcape tegen, maar ook een wrapper, omslagdoek, wikkeldeken, inbakerdoek of grote swaddledoek.. Wat?!?! Het spoor ben je bijster en je weet gewoon niet meer wát je moet aanschaffen..

Ook ik ben hier tegenaan gelopen, want wat heb je nou écht nodig en wat is nou daadwerkelijk het verschil tussen al deze doeken? Je kunt alles wel kopen maar dan ben je ook een aantal centen lichter, om er later achter te komen dat je slechts 1 of 2 stuks gebruikt.

Hier op een rijtje een omschrijving van deze doeken, en mijn ervaring ermee. Want ja, ik heb ze allemaal gehad, oeps!

Badcape

Laten we beginnen met de badcape. Deze zijn altijd handig om in huis te hebben. Ze hebben een ‘mutsje’ en zijn gemaakt van badstof. Zelfs nu de middelste 3 jaar is heb ik het nog in gebruik. De badcapes zijn in diverse maten verkrijgbaar, je kunt kiezen voor kleine badcapes maar ook voor zeer grote badcapes, die dan ook nog geschikt zijn voor een dagje strand of in het zwembad.

Echt nodig? Jazeker!

Wikkeldoek

De wikkeldoek is heel fijn te gebruiken voor de eerste maanden van je kleintje. De meeste doeken zijn gemaakt met een leuke stof/print aan de buitenzijde en aan de binnenzijde een zachte (teddy) stof. Voordeel van de wikkeldoek is dat je hem dagelijks kunt gebruiken in de box, op de arm of in de maxi-cosi. Een omslagdoek of wikkeldoek zorgt ervoor dat je kleintje buiten het bedje ook niet te veel kou vat. Ze kunnen hun eigen temperatuur nog niet regelen. Toch te warm ingewikkeld? Dan kan je de zijkanten van de doek openleggen of de onderkant.

Vele doeken hebben een extra opening voor de maxi-cosi. De buitenkanten van de doek sla je om je kleintje heen, zodat hij/zij heerlijk geborgen en warm ligt. De meeste wikkeldoeken hebben een langere onderkant of een soort zakje waar de voetjes in kunnen. Daarnaast zijn de meeste doeken te sluiten met een strikje, klittenband of knoopjes.

Echt nodig? De eerste maanden is het een echte aanrader maar je kunt ook prima kiezen voor een omslagdoek!

Omslagdoek

De omslagdoek is vergelijkbaar met een wikkeldoek. Deze doeken zijn vaak ook, net als de wikkeldoeken en badcapes, in diverse maten verkrijgbaar en aan de binnenkant zit een zachte stof. Het verschil is echter dat de meeste omslagdoeken voor baby’s geen ‘zakje’ onderin hebben of een sluiting. Het is echt een omslagdoek die je om je baby slaat.

In de shop hebben we geweldige omslagdoeken, die je eventueel naar wens zelf kunt samenstellen.

Echt nodig? Ja, wel erg handig om te hebben maar ik zou wel kiezen tussen een wikkeldoek of omslagdoek.

Wrapper

De wrapper is in het Engels eigenlijk bijna hetzelfde als de wikkeldoek. Daarnaast is hij net als de andere doeken gemaakt met een zachte stof aan de binnenzijde. Soms zit het verschil in de onderzijde en de sluiting. Het grotendeel van de wrappers is gemaakt met langere zijkanten en aan de onderkant kun je de beentjes verdelen over twee openingen. Daardoor zit de doek nooit in de weg om in de maxi-cosi te passen. De bredere zijkanten worden om je baby heengeslagen zodat je baby als een kleine wrap, de naam zegt het eigenlijk al, in de box, maxi-cosi of kinderwagen ligt. Je baby voelt zich zo heel geborgen en heeft de vrijheid te bewegen. Het enige nadeel vond ik dat je baby er vrij snel uitgegroeid is. De beentjes zijn al snel te lang voor de onderkant en dan is de doek niet meer te gebruiken. Desondanks kun je er zeker wel een aantal maanden gebruik van maken.

Echt nodig? Mwah, ik vond het niet direct nodig en heb hem vrij snel doorverkocht. Ik ben toen overgegaan naar een warme voetenzak voor de kleine in de wagen/maxi-cosi.

Inbakerdoek

De inbakerdoeken zijn er echt voor om je kleintje in te bakeren in het bedje. Het inbakeren kan voor kleine baby’s een uitkomst zijn om lekker te slapen. De armpjes worden in een inbakerdoek vastgelegd langs het lichaam, de beentjes zitten in een zakje en zo krijg je een soort coconnetje met een hoofdje erboven (erg lief altijd om te zien haha). Hoewel de inbakerdoek handig is, kunnen sterke en bewegelijke baby’s zich er ook snel uitwurmen, die van mij dan. Hij raakte geïrriteerd van het vastzitten, de oplossing: De Puckababy slaapzak.

Echt nodig? De Puckababy slaapzak vond ik echt een musthave. Maar ik heb alle keren de inbakerdoek/slaapzak pas gekocht na de geboorte. Het ligt er een beetje aan hoe je kindje slaapt en of hij/zij bijvoorbeeld veel met de handjes beweegt in de slaap. Mijn persoonlijke advies is even te wachten met deze aanschaf tot de kleine geboren is.

Swaddles

Swaddles zijn wat mij betreft écht een musthave. De swaddledoeken ofwel hydrofieldoeken zijn groot van formaat, 120×120 cm, en gemaakt van een zachte en lichte katoenen stof. De doeken zijn heel goed te gebruiken als handdoekje, de stof is namelijk niet zo ruw. Daarnaast is hij handig om te hebben als omslagdoek, als inbakerdoek of als afscherming voor de kinderwagen/maxi-cosi. Laat altijd voldoende open ruimte open, vooral in de zomer in verband met warmte.

Echt nodig? Ja, zeker wat mij betreft wel! En anders kun je altijd een aantal kleinere hydrofieldoeken aanschaffen, die staan ook op de uitzetlijst.

Nog een kleine tip:

Kies vooral voor een grote doek. Je kindje groeit erg snel in de begin periode en dan lijken ze nog heel klein in zo’n doek, maar dat is zo voorbij. Hoe groter de doek, hoe meer plezier je er later nog van kunt hebben.

En laat je vooral niet gek maken door al die termen, vele merken en bedrijven halen de termen ook door elkaar, waardoor je soms niet kunt zien wat een wikkeldoek, omslagdoek of inbakerdoek is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *